Grčići kod beba

Kada stomačić boli……..

Kako im i samo ime kaže, trimenonske kolike su karakteristika prva tri mjeseca života bebe. Najčešće se javljaju nakon petnaestog dana života, a nekad i ranije. Zadaju mnogo brige roditeljima, a u pozadini je zapravo fiziološki proces, koji je karakteristika normalnog rasta i razvoja djeteta.

Uzrok nije u potpunosti razjašnjen, pretpostavlja se da se radi o prilagođavanju probavnog trakta djeteta na varenje hrane. Intenzitet simptoma pojačava i količina progutanog vazduha, kod bebica koje halapljivo sisaju.

Različitih su karakteristika kod pojedinih beba. Kod nekih su sasvim diskretno izraženi, pa ih roditelji ni ne primijete, a kod drugih mogu da budu razlog roditeljima da traže ljekarsku pomoć, misleći da im je dijete ozbiljno bolesno.U najvećem broju slučajeva imaju periodiku u pojavljivanju, češće se javljaju u večernjim satima, karakterišu se neutješnim plačem djeteta, savijanjem nožica na stomačić, i obično se dijete smiri nakon što ima stolicu.

Roditeljima se savjetuje da bebicu nakon obroka drže na svojim grudima, u uspravnom položaju, da bi dijete podrigivanjem barem djelimično izbacilo progutani vazduh. Pomoći može i nježno, kružno masiranje bebinog trbuha, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Danas na tržištu imamo pravu poplavu raznih čajeva, kapi i sirupa koje obećavaju brzo otklanjanje tegoba. Takvi preparati više mogu da škode, nego da pomognu djetetu. Čajevi se ne  savjetuju, jer je bebin probavni trakt prilagođen varenju majčinog mlijeka, tako da čaj samo zauzima mjesto mlijeku, koje je neophodno bebi za njen pravilan rast i razvoj. Preparati u obliku kapi (simetikon) i sirupa (na bazi sode bikarbone i komorača), nekim bebama pomognu, a nekim ne. Slična je situacija i sa adaptiranim mliječnim formulama sa oznakom AC (anti-colic), koje i neki pedijatri savjetuju bebama na vještačkoj ishrani kad imaju jako izražene grčiće.

Dobronamjerni savjet majke koja je sa svojim djetetom uspješno prebrodila i ovaj, kao i mnoge druge problemčiće koji prate odrastanje djeteta, jeste: ne paničite, ne dajite vašoj bebi ništa osim dojke ili adaptirane mliječne formule, okružite je sa puno ljubavi i pažnje, jer je to ono što će joj najviše pomoći.

dr Marina Đenadija