AKTIVNOSTI UDRUŽENJA U VRIJEME PANDEMIJE NOVIM KORONA VIRUSOM SARS CoV-2

Poštovane kolegice i kolege,

Nadam se da ste dobro i da se dobro snalazite u uslovima pandemije izazvane koronavirusom SARS-CoV-2. Iako su naši pacijenti u ovoj pandemiji uglavnom, ali ne u pravilu, pošteđeni teške kliničke slike važno je da budemo pravovremeno upoznati sa najnovijim saznanjima o bolesti COVID-19. Zbog toga ćemo na našem sajtu objavljivati linkove sa originalnim stručnim radovima na ovu temu.

Nedoumica je dosta, pa i oprečnih mišljenja, u pogledu transmisije virusa i inkubacionom periodu , a posebno o aspektima liječenja. Svjedoci ste da po društvenim mrežama kruže „vrlo stručne“ preporuke. Kako bi ubrzali protok pouzdanih stručnih informacija odlučili smo da ljekari Klinike za dječije bolesti UKCRS prate probleme transmisije, kliničke slike i liječenja COVID-19 i da nove i dostupne informacije u obliku kratkih tekstova-prevoda, a pod nazivom Pregled novije literature o COVID-19, stavljaju na sajt. Nadamo se da će vam biti od koristi. Tekstove ćemo obnavljati kako budu stizale relevantne naučne činjenice.

U stalnom smo kontaktu sa Evropskom pedijatrijskom akademijom koja skuplja podatke i radi na pripremanju Vodiča za COVID-19 u pedijatrijskoj populaciji. Čim vodič bude dostupan objavit ćemo ga na sajtu Udruženja.

Pokrenuli smo akciju kupovine 1000 maski za naše kolege, medicinske sestre i naše pacijente. Akcija je u toku a za distribuciju će biti zaduženi članovi Predsjedništva Udruženja pedijatara RS.

Nekoliko kolega sa terena se obratilo sa pitanjem okoprovodjenja redovne vakcinacije u vrijeme pandemije.  Konkretan odgovor odgovornih iz za vakcinaciju iz Institua za javno zdravstvo Republike Srpske je  “da se vakcinacija nastavi po napravljenom planu”.

Ostajemo u kontaktu i na već poznatim telefonima za konsultacije i dogovore oko pacijenata. Sigurna sam da  zajedničkim snagama možemo prebroditi i ovu tešku situaciju.

Srdačan pozdrav i dobro zdravlje.

Predsjednik Udruženja Prof. dr Predojević Samardžić Jelica