18. Pedijatrijski dani RS – obavještenje o održanom skupu i izdvojena predavanja

Drage koleginice i kolege,

S obzirom na dugogodišnju tradiciju održavanja Pedijatrijskih dana Republike Srpske, Udruženje pedijatara Republike Srpske je ove godine uložilo veliki napor i organizovalo 18. Pedijatrijske dane pod posebnim okolnostima i uz poštovanje preporuka za sprečavanje širenja bolesti COVID-19, a sve s ciljem da i u uslovima epidemije razmijenimo dragocjena znanja o aktuelnim pitanjima koja se tiču zdravlja djece. Ovo je bio prvi naučni skup koji je organizovan uživo od početka epidemije COVID-19 u našoj, a koliko nam je poznato i u zemljama okruženja.

Skup je održan od 4. do 6. septembra u hotelu „Termag“ na Jahorini. Otvorio ga je Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić, a pozdravnu riječ su održali direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor instituta za majke i dete u Beogradu prof. dr Radoje Simić, upravnik Instituta za decu i omladinu Vojvodine prof. dr Đorđe Konstantinidis i predsjednik Internacionalnog udruženja preventivne pedijatrije prof. dr Vladislav Vukomanović. Održano je 21 predavanje o aktuelnostima u pedijatriji, a posebna pažnja posvećena je bolesti COVID-19 kod djece. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz Srbije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Ukupno je bilo 96 učesnika, većinom pedijatara iz Republike Srpske i iz Federacije Bosne i Hercegovine. Da su se poštovale sve preporuke za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, govori i činjenica da do danas organizator nije dobio informaciju da je bilo koji učenik zaražen virusom korona tokom održavanja skupa.

Kako skupu, zbog ograničenog broja učesnika, nisu mogli da prisustvuju svi koji su to željeli, u nastavku možete pogledati slajdove izdvojenih predavanja o bolesti COVID-19.

„COVID – 19 kod dece“ – Prof. dr Predrag Minić

„Deca i COVID – 19: karakteristike imunskog odgovora i kliničke slike“ – Mr sc. dr Gordana Petrović

„Šta smo naučili o COVID – 19? Naša iskustva u Republici Srpskoj“ – Prof. dr Antonija Verhaz

„Epidemiološke karakteristike COVID – 19 infekcije kod djece u Republici Srpskoj“ – Prof. dr Janja Bojanić

„Vakcinacija djece prema obaveznom programu u Republici Srpskoj u vrijeme pandemije COVID – 19“ – Mr sc. dr Jela Aćimović

 

Organizacioni odbor