Edukacija „Stabilizacija i transport vitalno ugrožene djece“

Sastavni dio organizacije zdravstvene zaštite djece podrazumijeva razvijen sistem transporta vitalno ugroženog djeteta svih uzrasnih grupa, od novorođenačke do adolescentske dobi. Cilj je bezbjedan i efikasan transfer ugroženog djeteta do jedinice intenzivne njege i terapije gdje mu se može pružiti adekvatno liječenje  i njega. Moramo biti kritični i priznati da nam je to slaba tačka u Republici Srpskoj. No, utjehe radi, tako je i u mnogim zemljama regiona. Izuzetak su Slovenija i Vojvodina koje su veoma rano, još u bivšoj državi, usvojile princip transporta „ka sebi“ i za njega obezbijedile kadar i opremu. Klinika za dječije bolesti u Banja Luci, na čelu sa tadašnjim šefom Odjeljenja intenzivne njege i terapije doc. dr Branislavom Batančev, je u doba predhodne države bila idejni začetnik i organizator pokušaja da te stvari zažive na području nekadašnje Bosanske Krajine – zapadni dio BiH. Nažalost, ostvarenje tog projekta spriječila su ratna dešavanja.

Svima koji se bave pedijatrijom je jasno koliko adekvatan transport vitalno ugroženog djeteta utiče, pa čak i određuje, ishod liječenja. Preduslovi uspješnog transporta su protokoli o transportu, edukovani kadar, specijalizovana oprema, namjenska prevozna sredstva i dobra organizacija samog transporta.

Ponosno vas obavještavamo da je Udruženja pedijatara Republike Srpske održalo edukaciju „Stabilizacija i transport vitalno ugrožene djece“ za 27 specijalizanata pedijatrije iz svih dijelova Republike Srpske (UKC RS Banja Luka, OB Doboj, OB Bijeljina, DZ Banja Luka, DZ Prijedor, DZ Kozarska Dubica, DZ Gradiška, DZ Doboj, DZ Prnjavor, DZ Derventa, DZ Brod, DZ Šamac, DZ Čelinac, DZ Brčko i ZU SPA „Bambi“). Edukacija je održana na Klinici za dječije bolesti UKC RS, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, a vodio ju je specijalista pedijatrije i ljekar sa Odjeljenja intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti asist. dr Stojislav Konjević. Obrađene se teme „Bazična i napredna pedijatrijska reanimacija“, „Savremen pristup vitalno ugroženom novorođenčetu“, „Stabilizacija i transport vitalno ugroženog pacijenta“ i „Transport ugroženog novorođenčeta“. Nakon sprovedene teoretske nastave, specijalizanti su kroz praktične vježbe savladali vještine napredne pedijatrijske reanimacije i transporta vitalno ugrožene djece i upoznati su sa osnovnom opremom za ovakav transport, trasportnim inkubatorom i respiratorom.

Vjerujemo da će znanje i vještine koje su stekli naši budući pedijatri povećati šansu za preživljavanje i adekvatno liječenje najmlađih pacijenata u Republici Srpskoj. Na nama pedijatrima je bilo da organizujemo edukaciju, a na vlastima i rukovodstvima regionalnih bolnica i domova zdravlja da obezbijede dovoljno osoblja i adekvatnu opremu. Neka izreka „Djeca su naša budućnost“ ne bude samo korišćena u političke i predizborne svrhe, već je treba imati na umu i ostvarivati i u svakodnevnom rukovođenju.