Izveštaj o održanom Novorođenačkom reanimacionom treningu (NRT)

Izvještaj sa treninga neonatalne reanimacije

U cilju savladavanja tehnika i veština reanimacije na Klinici za dečije bolesti KC Banja Luka je u periodu od 07 – 09. 11.2010. godini održan skup pod nazivom Novorođenački reanimacioni trening (NRT).  Inicijator održavanja  bila je Sekcija neonatologa koja funkcioniše u okviru Udruženja pedijatara Republike Srpske. Organizatori tečaja bili su  Humanitarna organizacije Svetitelja poslednjih dana iz Amerike i Odeljenje intenzivne nege Klinike za dečije bolesti.

Humanitarna organizacija Svetitelja poslednjih dana, koja po celom svetu organizuje ovaj tečaj,  je finansirala sve troškove vezane za  provođenje treninga. Obuku je uspešno završilo 62 polaznika (lekari neonatolozi, pedijatri, anesteziolozi ginekolozi i medicinske sestre) iz svih porodilišta i  dečjih odeljenja u Republici Srpskoj. Provedena je po Udžbeniku i zadnjim preporukama Američke akademije za pedijatriju i Američkog udruženja kardiologa. Predavači i edukatori su bili najstručniji lekari iz oblasti reanimacije novorodjenčeta iz Amerike, Dr Bennet i Dr Zorday, zajedno sa šest domaćih predavača i edukatora sa Klinike za dečije bolest (Dr Vesna Novaković, Dr Ljiljana Solomun, Dr Dragica Jojić i Dr Stojislav Konjević) kao i dva edukatora sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Dr Ljiljana Cota i Dr Duška Savićž. Za lekare, Za edukatore je skup bio bodovan od strane Komore doktora medicine sa 12, a za polaznike tečaja sa 8 bodova  KME.

Po završetku obuke i edukatori i polaznici treninga  su dobili odgovarajuće sertifikate o završenom tečaju, ali odgovornost i obavezu  da  postanu edukatori koji će stečeno znanje i savladane veštine dalje proširiti u svojim ustanovama. U svrhu postizanja tog cilja, svi učesnici predstavnici kao predstavnici svojih matičnih ustanova, dobili su neophodnu literaturu  i ventilacione lutke, ambu-balone i ostalu potrebnu opremu za uvežbavanje naučenih veština kao i za demonstriranje istih u svojim ustanovama. Osim toga,  manja porodilišta kao što su Prnjavor, Derventa, Mrkonjić Grad, Trebinje, Nevesinje i Zvornik,  dobila su po jedan, a veća kao što su Doboj, Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Istočno Sarajevo po dva Lederlova profesionalna ambu-balona za reanimaciju, za svakodnevni rad. Svi su dobili i  stetoskope i pumpice za aspiraciju disajnih puteva. Bolnica u Doboju, koja posle Banja Luke ima najveći broj porođaja, dobila je i laringoskop za intubaciju. Klinika za Dečje bolesti i Odeljenje intenzivne nege kao organizatori dobili su 3 intubacione i 3 ventilacione lutke  sa ostalom opremom za vežbanje i dalje provođenje edukacije i više ambu- balona i ostale   opreme za neophodne za profesionalan rad. Edukatori su dobili i značku i originalni udžbenik Američke akademije za pedijatriju  i Američkog udruženja kardiologa –  „Neonatalna reanimacija“ sa interaktivnim CD-om. Također su razmenjena stručna iskustva izmedju kolega sa Klinike za dečje bolesti i kolega iz Amerike, koji su veliki stručnjaci iz oblasti neonatologije i neonatalne intenzivne nege. Oni si zajedno obišli Odeljenje intenzivne nege Klinike za dečije bolesti gde se razgovaralo o pristupu u lečenju mnogih bolesti kod novorođenčadi.

Svi polaznici koji su uspešno završili ovaj kurs stekli su i teorijsko i praktično znanje kako da pravilno reanimiraju novorođenče i kako da postanu ravnopravni članovi tima za reanimaciju u svojim ustanovama. Demonstriran im je jedan i teorijski i praktični dobro osmišljen  trening, a od učesnika edukacije se očekuje da počnu da ga aktivno primenjuju u svojim matičnim porodilištima. Moto akcije je da je potreban mali pomak u svakodnevnom radu da dobijemo veliki iskorak u spašavanju i boljem kvalitetu života svakog ugroženog novorođenčeta.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja skupu su prisustvovali su zamenik ministra zdravlja prof. dr Milan Skrobić, generalni direktor KC prof. dr Mirko Stanetić i načelnik Klinike za dečije bolesti, dr Stevan Bajić i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. dr Nebojša Jovanić.  Uvaženim gostima smo na ceremoniji zatvaranja želeli  da skrenemo pažnu na problem loše opremljenosti porodilišta u Republici Srpskoj i na postojanje potrebe i stručnog usavršavanja medisibžnckih radnika kao i neophodnosti nabavke  opreme neophodne za reanimaciju reanimaciju životno ugroženog djeteta. Od cijenjenih gostiju smo dobili čvrsta obećanja da će se na tom polju u najskorije vreme više uraditi.

Na kraju želimo reći da je ovo bio jedan od veoma uspešnih i respektabilnih skupova i da je u potpunosti uspeo. Ostaje  kritika što je izostala medijska pažnja, što se nije smelo desiti, jer je ljudima koji su nam poklonili nešto ovako vredno i skupo,  bilo veoma stalo do toga i iskazali su  razočaranje izostankom medijske pažnje.

Mole se pedijatri koji su članovi Sekcije neonatologa, kao i svi ostali mediciniski radnici čiji je posao vezan za rade sa životno ugroženim novorođenčetom,    da sa nama podijelenjihove impresije vezane za NRT. Takođe bismo želeli da nam predoče svoje utiske, ideje, stavove, mišljenja ili planove vezano za daljnju sudbinu i širenje znanja koja su oni sami stakli tokom pohađanja NRT.

Budite slobodni da nas kontaktirate putem elektronske pošte i adresa koje su navedene na sajtu Udruženja pedijatara.

Predsjednica sekcije neonatologa Udruženja pedijatara Republike Srpske

Prim. dr Vesna Novaković
pedijatar-neonatolog