LIČNI STAV – Ishrana dojenčadi

Dr Dragan Čajić o ishrani dojenčadi………..

Poštovani članovi Udruženja pedijatara RS,

U zadnjih par mjeseci, slušam od strane majki, kako ih neki pedijatri, ponekad i grubo, kritikuju, zašto svoju dojenčad hrane kravljim mlijekom. Nekada ta grubost „dotiče“ i socijalni status majke, mjesto življenja, pa čak i njenog pedijatra i porodičnog doktora. Formalno-pravno dotični kritičari su u pravu, ali naši moralni principi profesije  ne dozvoljavaju nam, da u sadašnjem vremenu materijalnog beznađa atakujemo na pogrešnu stranu, ne nudeći bilo kakvo alternativno rješenje.

Očito je da u ovoj sferi naše profesije imamo problem, u sklopu globalne krize, koja nažalost nije zaobišla ni dojenčad. Problem je jasno definisan i nosi naziv ISHRANA DOJENČADI U VANREDNIM USLOVIMA. Svako onaj ko živi na ovim prostorima i ko to drugačije prihvata vjerovatno je izgubljen i u vremenu i u prostoru. Rješenje ovog problema nije u ataku na majku, niti na njenog ordinirajućeg pedijatra i porodičnog doktora. Rješenje je u nama samima, da pomognemo majci da njeno dojenče ima adekvatnu ishranu. Ako to ne možemo i ne znamo, onda je ostavimo na miru.

KAKO RIJEŠITI PROBLEM ?

  1. “DOJENJE NAJBOLJI IZBOR“! ! !

Hiljadu puta ponovljena rečenica. I opet nedorečena. Svi znamo da nema alternativu. I opet problem. I pored promocije dojenja, bolnica „prijatelja beba“ i drugih pokušaja da zaštitimo dojilju, u većini porodilišta stoje „zaštekane“ kutije industrijske hrane. “Zlu ne trebalo“. Zašto ne nastupamo tako agresivno u promociji dojenja, kao kada kritikujemo majke koju djecu hrane kravljim mlijekom? Ili nam je ponestalo motivacije ili smo pak motivisani za promociju neke druge, alternativne ishrane. Majka nas nema čime motivisati. Neko drugi ima moći za to. Zašto onda lažemo sami sebe?

  1. ŠTA URADITI AKO MAJKA NE DOJI?

Sigurno je nećemo kritikovati, jer smo i mi odgovorni za to.

  1. ŠTA PREDLOŽITI ZA ISHRANU DOJENČETA?

U socijalno-optimalnim sredinama, preporučiti „industrijsko“ mlijeko. Kažu, jedina prava alternativa majčinom mlijeku tokom prve godine  života. Naizgled, sve jednostavno, bez mnogo pameti .Ako ovome dodamo agresivnost proizvođača u marketingu, potpomognutu velikim brojem nas samih, onda je ovoj vrsti hrane centralno mjesto u lancu ishrane dojenčadi  zagarantovano.

I sve bi to bilo tako jednostavno, da je vrijeme nekadašnjeg blagostanja, kada je dojenje bilo hrana „drugorazrednih“ populacija, a hrana iz „kutija“ bila dio socijalne „nadmenosti“. Došlo je neko drugo vrijeme, u kome se neki od nas ne mogu, ili ne žele prilagoditi. U mnogim porodicama, u kojima možda nema nikakvih prihoda, sa svim pratećim neminovnim troškovima, sa vlastitom „kravicom“ ili  besplatnim kravljim mlijekom, logično je očekivati da će se „oštrica“ porodične ekonomije usmjeriti upravo ka „industrijskoj hrani“ za dojenčad.

I opet problem, i žestoka frustracija u dušama nekih od nas i kompanijama proizvođačima „kutija“. I atak na majke, koje „mrze“ svoju djecu .Koji je razlog ovakvog ponašanja? Ako smo toliko frustrirani, ako volimo djecu, ako poštujemo struku i svoje interese onda krenimo drugim putem ka rješenju. Zašto se ne izborimo da bar socijalno ugrožena i bolesna djeca dobijaju hranu iz „kutije“ na recept? Zašto kompanije, kao proizvođači sokova, bar jedan mjesec u godini ne urade isto i umjesto 400gr, proizvode 600g, za istu cijenu? Odgovor znamo svi. Ovaj put neka ostane među nama, u  interesu profesije.

I na kraju, kad se sve gore pomenuto iscrpi, ostaje „moja kravica“. Treba priznati, za određen procenat djece, neadekvatno rješenje (prematuritet, atopijski dermatitis, intolerancije,bar prvih 6 mjeseci života i dr. …). Majka je tu nemoćna. Mi ne bismo trebali biti po strani. Ni mi niti sistem.

Vanredne prilike, vanredna ishrana. Ako je tako, onda nađimo način da kravlje mlijeko prilagodimo dojenčetu. Kako? Nadajmo se da ćemo u dogledno vrijeme čitati knjigu „ISHRANA DJECE U VANREDNIM PRILIKAMA“ izdatu od naših autora, bez uticaja onih koji bi da žive sa nama odavno jeli travu. I, čudno pitanje jedne majke: Čime hraniše Teslu, Aleksandra Velikog i mnoge koji promijeniše svijet? Možda bi to trebalo provjeriti?

Ima nešto gore od kravljeg mlijeka. Prženo brašno razblaženo sa vodom. Nadajmo se da to nećemo doživjeti.

Sokolac, 05. februar 2012.,
Dr Dragan Čajić