Prehrana dojenčadi – prednost dojenja

Najbolje što možete učiniti za vašu bebu……

Za normalan  rast i razvoj djeteta adekvatna prehrana je najznačajnija, budući da na taj način dojenče dobija sve tvari neophodne   potrebne za normalan rast i razvoj. To se u prvom redu odnosi na bjelančevine, ugljikohidrate i masti, ali i neke druge materije. Da bi roditelji mogli da prate rast djeteta, treba napomenuti da dojenče do kraja 5-og  mjeseca prve godine života udvostruči  porođajnu masu, a do kraja prve godine života je utrostruči.

Probavni trakt dojenčeta se umnogome razlikuje od probavnog trakta odrasle osobe. Nedovoljna zrelost mišićnog sistema  kao i probavnih žlijezda uslovljavaju slabiji prolaz hrane i lakše širenje tankog crijeva kao i slabije djelovanje probavnih enzima.

Ove karakteristike ukazuju na veliki značaj prehrane u toku prve godine, koja mora biti prilagođena još uvijek nezrelom  probavnom sistemu dojenčeta.

Adekvatna prehrana djeteta u prvoj godini života se u prvom redu odnosi na dojenje.

Majčino mlijeko je u potpunosti prilagođeno potrebama dojenčeta u prvih šest mjeseca života, a  uz adekvatnu dohranu i duže. To je prirodni način prehrane koji obezbjeđuje sve što je potrebno za normalan rast i razvoj, ali isto tako doprinosi i sazrijevanju probavnog sistema  dojenčeta.

Zašto je dojenje  najbolji izbor u prehrani  vaše bebe ?

 • Majčino mlijeko je u potpunosti  prilagođeno potrebama  dojenčeta i sadrži sve potrebne sastojke za rast i razvoj
 • Majčino mlijeko sadrži jedinstvene materije koje štite dojenče od infekcije
 • Majčino mlijeko štiti od razvoja određenih alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka
 • Majčino mlijeko je najjeftiniji vid prehrane
 • Majčimo mlijeko omogućava bliži kontakt majke i djeteta koji je važan za kasniji emotivni razvoj vašeg djetet.

Razlike u majčinom mlijeku

Kolostrum – prvo mlijeko se stvara  u prvih nekoliko dana, žućkaste je boje  i ima dvije važne funkcije. Sadrži u velikoj količini zaštitne materije koje štite vašu bebu od infekcije i takođe pomažu pražnjenje crijeva novorođenčeta.

Prelazno mlijeko – stvara se u prvih 14 dana  i sadrži visoku koncentraciju minerala, dok koncentracija bjelančevina opada na račun povećanja ukupne energije, odnosno povećanja koncentracije ugljenih hidrata i masti.

Zrelo mlijeko – se stvara pri kraju prvog mjeseca od rođenja djeteta i sadrži sve potrebne tvari koje su potrebne vašoj bebi.

Pravilno dojenje

Prvi korak kod pravilnog dojenja jeste udoban položaj majke i djeteta,  po mogućnosti u toploj i ugodnoj sredini. Beba mora dobro obuhvatiti bradavicu da bi dojenje bilo uspješno. Važno je i za majku i za bebu  ponuditi obje dojke, pogotovo u prvim danima dojenja. Nakon podoja, ako beba nije ispustila bradavicu, treba laganim pokretima izvaditi bradavicu iz djetetovih usta. Po završetku podoja, bebu staviti u uspravan položaj i lagano lupkati po leđima da bi oslobodilo višak progutanog vazduha.

Problemi prilikom dojenja

Pljosnate ili uvučene bradavice……..u slučaju nemogućnosti dojenja, pokušati sa primjenom umjetnih bradavica. Ako i to ne pomogne, mlijeko izdajati pomoću za to posebno namijenjenih  pumpica pa bebu dojiti (hraniti) majčinim mlijekom  putem flašice.

Bolne i ispucale dojke…….najčešći uzrok ovakvog stanja je nepravilna tehnika  dojenja. Pokušati sa usvajanjem pravilnih navika u toku dojenja, kao i ispravnom njegom bradavica.

Infekcija  dojke……ukoliko je praćena pojavom povišene tjelesne temperature, mučninom, bolovima u mišićima, malaksalošću obavezno se javiti nadležnom ljekaru. Oboljela dojka se mora izdajanjem  osloboditi mlijeka,  dok se dojenje na zdravoj dojci može nastaviti ukoliko to opšte stanje majke omogućava.

Najčešći problem u dojenju jeste nedostatak mlijeka. Nedostatak mlijeka može nastati kod nedovoljne razvijenosti žljezdanog tkiva dojke, ali najčešči uzroci su nedovoljna prehrana majke, fizička i psihička iscrpljenost  kao i razna oboljenja praćena povišenom tjelesnom temperaturom .

Kada  posumnjati na nedostatak mlijeka?

 • Beba često plače, pogotovo nakon obroka
 • Češće se javljaju grčići,  jer beba guta veliku količinu zraka
 • Stolice su zelenkasto-smeđe boje , međutim brzo prelaze u vodenaste proljeve
 • Beba rjeđe mokri, tako da su pelene suhe
 • Beba ne napreduje u tjelesnoj težini

Šta činiti?

Majčino mlijeko je ipak najzdraviji način prehrane vaše bebe, tako da treba pokušati sa  češćim podojima. Ukoliko ne dođe do  poboljšanj i beba i dalje ima znakove koji upućuju na probleme prilikom dojenja, javiti se nadležnom pedijatru radi savjeta i eventualno uvođenja u ishranu neke od mliječnih formula.

Kada se dojenje ne preporučuje?

Rijetka su stanja kod kojih je dojenje kontraindikovano. Na prvom mjestu to su oboljenja majke kao što su aktivna tuberkuloza, karcinom dojke, hronična zatajenja srca, jetre i bubrega te dugotrajne iscrpljujuće bolesti majke. Od strane djeteta, dojenje nije moguće u slučajevima urođenih mana disajnih puteva ili probavnog sistema (najčešće su to rascjepi usana i nepca)  kao i slučaju postajanja pojedinih neuroloških stanja.

Kada potražiti pomoć pedijatra?

 • Normalno je da beba poslije podoja bljuckanjem izbaci višak obroka. Međutim, ukoliko beba učestalo  povraća  nakon obroka, obavezno se obratiti nadležnom pedijatru.
 • Ukoliko dođe do pojave proljevastih stolica ili stolica vaše bebe promjeni miris ili boju, obratite se pedijatru.
 • Prečesto i neutješno plakanje, odbijanje obroka, pretjerana uspavanost vaše bebe su stanja koja također zahtijevaju pregled pedijatra.
 • Nenapredovanje u tjelesnoj težini može biti znak neadekvatnog dojenja, ali i niza drugih oboljenja te je takođe potrebno konsultovati pedijatra.

Znakovi da je pravilno dojenje kod vaše bebe uspostavljeno su:  dobro napredovanje i prirast na tjelesnoj težini, 5-6 mokrih pelena tokom dana, beba koja mirno spava i koja u budnom stanju odaje utisak živahne i zadovoljne bebe.

dr Ljiljana Todorović